Три вторични леки труса последваха след земетресението във Вранча

Публикувано на април 25, 2009

Три вторични леки труса са били регистрирани след земетресението с епицентър планината Вранча в Румъния, съобщи за Дарик радио Любомир Петров, дежурен в секцията по сеизмология в Геофизичния институт към Българската академия на науките. Вторичните трусове са били леки, като най-силният от тях е бил от 3 степен по Рихтер. Петров коментира, че земният трус не е бил разрушителен, дори да е бил на наша територия, освен това е бил на голяма дълбочина в планината Вранча.

Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер и с епицентър в района на силно активната сеизмична зона планината Вранча бе усетено в Северна и Североизточна България в 20.18 часа в събота. Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети.

Дълбочината на епицентъра е била на 96 км, съобщава Европейският сeизмологичен център. Читатели на DarikNews информираха, че земетресението е усетено в района на Добрич, Плевен, Белене, Варна, Свищов, Козлодуй, Силистра, Велико Търново, както и в много други населени места в Северна и Североизточна България. Земният трус е усетен слабо и във Варна, по високите етажи и само в квартали, намиращи са на по-голяма надморска височина.

Лекият люлеещ трус извади на улицата много силистренци. Земетресението, продължило около 30 секунди, бе усетено предимно по високите етажи на жилищните сгради. За кратко бяха прекъснати мобилните телефонни връзки. От тел. 112 съобщиха, че няма сигнали за пострадали хора.

Трусът беше усетено и в Плевенска област, най-вече в Белене и Никопол. Това съобщи за Дарик инж. Георги Линков, шеф на “Гражданска защита”. Област Плевен се намира на около 300-350 км от Вранча и трусът тук е бил между 2-3 степен по скалата на Рихтер, допълни той. Получени са множество обаждания на разтревожени граждани на телефон 112. На места в Плевен жителите на по-високите жилищни сгради са излезли навън, жители на Никопол също са предпочели улицата като по-безопасно място. От „Гражданска защита” нямат информация за пострадали хора или щети в региона.

Земетресението е усетено във всичките седем общини на Разградска област, съобщи шефът на “Гражданска защита” в Разград инж. Петко Петков. Няма данни за щети и пострадали хора, за по няколко минути не са работели мобилните оператори.

Живеещите на по-високите етажи на жилищните блокове във Видин са усетили земния трус, като най-осезателно това е станало в община Кула.

Няма данни за разрушения и пострадали във Великотърновска област, съобщиха от Гражданска защита в областния град. Земният трус е усетен леко във Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов, както и в Русе. От там също съобщават, че няма данни за пострадали и щети.

Заместник-директорът на Геофизичния институт към БАН Димо Солаков обясни за Дарик, че Вранча е дълбоко огнище и има много малко вторични трусове. По думите му, земетресението във Вранча е сравнително слабо и е невъзможно да има някакви щети у нас, а още по-малко жертви.

В Румъния трусът е бил усетен силно в столицата Букурещ, както и в някои селища в източната и южна част на страната. По предварителни данни трусът в Букурещ е бил с магнитуд 4-4,5 по скалата на Рихтер. За кратко са спрели няколко пътнически влака. Сеизмолозите са призовали румънците да не изпадат в паника, защото подобни колебания на земната кора са нормално явление за района на Вранча. Дори да се повторят, трусовете не могат да причинят големи щети, казват учените.

Трус с магнитуд от 5 степен по Рихтер бе регистриран по същото време и в Молдова. Съобщено бе, че епицентърът е бил във Вранча, предаде РИА Новости.

На 4 март 1977 година силно земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер и с епицентър планината Вранча разлюля Румъния. Трусът причини разрушаването на над 8500 сгради и уби повече от 1600 души в Румъния и в България.

Земетресението у нас бе усетено най-силно в Свищов, където под руините на сградите загинаха около 120 души. Съборени бяха жилищни блокове на ул. “33-ти свищовски полк”, общежитие на “Свилоза”, административната сграда на “Рудметал”. Сериозно беше повредена търговската гимназия, училище “Димитър Благоев”, консервната фабрика, църквата “Св. Тройца”, строена от Кольо Фичето.

Бе установено, че причината за силната разрушителна мощ е в неблагоприятна насоченост на излъчването на огнището на земетресението, лоши инженерно-геоложки условия и некачествено строителство.

Земетресението от 1977 г. бе усетено почти в цялата страна, като освен в Свищов сериозни щети по сгради имаше и в други градове в Северна и Североизточна България. В София земетресението беше усетено осезаемо. Имаше напукани и паднали комини, напукани стени на стари къщи, а софиянци прекараха нощта на 4-ти срещу 5-ти март на открито, опасявайки се от още трусове.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: ,