Извънредно имунизират срещу морбили в 4 общини от областите Шумен и Разград

Публикувано на април 26, 2009

Извънредна имунизационна кампания срещу морбили ще се проведе в 4 общини от областите Шумен и Разград, съобщават от Министерството на здравеопазването. 13 случая на морбили са регистрирани на територията на двете области от началото на месец април. 6 от случаите са потвърдени лабораторно в Националната Референтна лаборатория по „Морбили, паротит и рубеола” към Националния център по заразни и паразитни болести в София. Инфекцията е внесена от Германия, където е пребивавал и е заразен първият заболял. Впоследствие на това са заболели още 12 лица, имали контакт с болния или с лица контактували с него. Това са първите регистрирани местни случаи след четири годишен период, през който е нямало разпространение на заболяването на територията на цялата страната .

Във връзка със създалата се епидемична обстановка и с цел ограничаване разпространението на заболяването, със заповед на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев е разпоредено провеждането на извънредна имунизационна кампания срещу морбили. Ваксинирани ще бъдат всички лица от 13 месечна до 30 годишна възраст, без данни за имунизация, пребиваващи в пет засегнати общини на територията на областите Разград, Шумен и Силистра. В Шуменско това са общините Каолиново и Венец, а в Разградско общините Исперих и Самуил.

Имунизацията ще се проведе от екипи на РИОКОЗ, като при необходимост в тях ще се включат медицински специалисти от Центровете за спешна медицинска помощ, училищната здравна мрежа и лечебните заведения на съответната територия.

Министерството на здравеопазването е осигурило необходимите количества ваксина (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола), с която ще се проведе извънредната имунизационна кампания.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: ,