Самолети разхвърлят жива ваксина срещу бяс по дивите животни

Публикувано на април 28, 2009

Авиационна фирма от Горна Оряховица започва въздушна операция за ваксиниране на животни против бяс в Северна България. Въздушната акция ще се прави от самолети, които ще разпръснат над 1,1 милиона ваксини под формата на хранителни примамки над половината от територията на България.

Ветеринарите ще пускат от въздуха примамки-ваксини на почти 55 000 кв. км, обхващащи областите Велико Търново, Видин, Монтана, Враца, Перник, Кюстендил, София град, София област, Габрово, Ловеч, Плевен, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна и Силистра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина ще се отбелязва с помощта на GPS-система, като целта е при изяждане на примамката дивите хищници автоматично да бъдат ваксинирани против бяс.

Кампанията стартира от 28 април и ще продължи до 14 май. Над Великотърновска област ваксинални примамки ще бъдат пускани от 5 до 8 май. Те ще се хвърлят от 150 м по 20 броя на кв. м, като в населените места и водоемите няма да се хвърлят такива примамки.

Националната ветеринарна служба предупреждава, че прекият контакт с ваксината може да се окаже опасен за хората и съветват да се избягва допир с примамките, които са под формата на кубче с размери два на три на два сантиметра и имат специфична миризма. В случай на неволен контакт с кубчетата, незабавно да се потърси консултация с лекар.

Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче животните да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

От началото на годината у нас са регистрирани 31 случая на бяс като една трета от тях са в Шуменска област. Ваксинацията против бяс със самолет показва много висока ефективност в страните от ЕС, допълват от Националната ветеринарно-медицинска служба. Чрез този метод заболяването е ликвидирано във Франция, Германия и Чехия. Такива програми в момента се изпълняват в Литва, Латвия, Естония, Словакия, Словения и Румъния.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , ,