Избиват лисици, за да проверят действа ли ваксината срещу бяс

Публикувано на април 28, 2009

Ефективността от действието на ваксината срещу бяс, която ще бъде хвърляна от самолети, ще бъде проверявана чрез отстрел на лисици. Това съобщи по време на заседанието на Областната епизоотична комисия началникът на отдел “Здравеопазване” в РВМС-Разград д-р Илиян Драмалиев. Всеки от деветте региона, където ще бъде извършена тази ваксинация, има план за отстрел на диви животни през юни. За Разград те са 180. По зъбите на животните, погълнали ваксината, остава тетрациклинов маркер, по него ще се установи каква част от преносителите на бяс са вече ваксинирани. Отстреляните от ловците лисици трябва да бъдат предавани на ветеринарните служби, изследванията за наличие на маркера ще се правят в столична лаборатория.

Ваксинацията от самолет ще се повтори наесен, а също и още четири години по два пъти годишно.

Ветеринарите обясниха, че няма данни тази ваксина да е увредила здравето на човек, но апелираха селските кметове да предупредят населението при контакт с ваксиналните примамки да потърсят личния си лекар.

В Разградско четирите самолета тръгват на 9 май от летището край село Благоево, ще правят по два полета дневно три дни поред. Ще изхвърлят общо 45 140 ваксини.
Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , , ,