Учение за справяне с последици от силно земетресение се провежда в Търговище

Публикувано на април 29, 2009

Мащабно учение за справяне с последици от силно земетресение ще бъде проведено в Търговище днес. То се организира от Министерството на извънредните ситуации и в него ще вземат участие спасителни екипи от териториалните дирекции на министерството в областите Варна, Велико Търново, Шумен, Добрич, Разград и Търговище. Ще се включат и доброволни формирования от община Търговище.

Според сценария, в града и околностите му е усетено силно земетресение. От спешния телефон 112 и в Оперативния комуникационно-информационен център – Търговище са получени множество сигнали за поражения в резултат на земетресението. Разрушени са сгради и промишлени халета в района на заводите за стъкло „Тракия глас България” ЕАД, има затрупани и пострадали хора, прекъснати са пътища и комуникации, има теч на природна газ в училищата ОУ”Христо Ботев” и СОУ ”Никола Маринов”. Задействат се частите на Единната спасителна система. Разузнавателна група извършва оглед за оценка на пораженията и със специализирани уреди търси затрупани хора. Насочват се аварийните групи към местата, където с къртене, разбиване на бетонови стени, колони, подове спасителите започват да изваждат пострадалите. Алпинисти от МИС оказват помощ на пострадали в административната сграда, а пожарникари потушават възникнал пожар вследствие на земетресението.

Участие ще вземат всички основни части на Единната спасителна система – полиция, «Пожарна безопасност и спасяване», териториални дирекции «Гражданска защита», екипи на спешна помощ на Многопрофилната болница в Търговище, аварийни групи. За първи път учението няма да завърши в светлата част на деня. По сценарий в 21.30 ч. е усетен вторичен трус. С помощта на ново оборудване, спасителите ще издирват затрупани хора, ще им оказват долекарска помощ и ще ги предават на екипите на Спешна медицинска помощ
Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: ,