Разпръскват ваксиналните примамки срещу бяс от 18 до 21 май

Публикувано на май 12, 2009

Ваксинацията в областите Разград, Търговище и Шумен ще се проведе от 18 до 21 май, съобщиха за Дарик от НВМС. В момента 4 самолета разпръскват ваксинални примамки в областите Велико Търново, Габрово, Плевен и Ловеч, което ще продължи до 14 май.

На един квадратен километър площ се залагат по 20 броя от ваксинални примамки. Над населените места и водоемите не се изхвърлят ваксини, а мястото на изхвърлянето на всяка ваксина се засича с помощта на GPS.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче. Ветеринарите препоръчват хората да не ги пипат с незащитени ръце, защото ваксината може да бъде опасна за здравето им. При контакт е добре да се консултират с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче животните да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Националната ветеринарномедицинска служба и ще бъде изпълнена през 2009 г. Европейската комисия ще подпомогне нейната реализация със 790 хил. евро. През есента е предвидена още една ваксинация в същите области на страната, а след анализ на резултатите ще бъде изготвена програма за ваксинация за следващата година.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , , , ,