В Разград съдят шефа на Данъчното, отказал информация за НПО на депутат

Публикувано на май 12, 2009

Дело за отказ от информация, свързана с неправителствена организация (НПО) на депутат, започва в Административния съд в Разград. Процесът е срещу директора на местната структура на Националната агенция за приходите Шакир Шакиров.

Делото е заведено от лидера на Центъра на НПО в Разград Георги Милков. По Закона за достъп до обществена информация той изискал от местната структура на НАП информация за подадените данъчни декларации от Сдружение “Център за икономическо развитие – Разград” от 2000 г. до 2008 г., поискал първа страница на всяка декларация, страницата за получените финансови средства и дарения и данни за това декларирало ли е Сдружението печалба, но получил писмен отказ.

Председател на Управителния съвет на Центъра за икономическо развитие е депутатът от БСП Венелин Узунов, а член на ръководния орган е кметът на Разград Денчо Бояджиев, което бе един от поводите срещу него да бъде внесен сигнал в същото съдилище по Закона за конфликт на интереси, делото все още не е насрочено.

Девета година Центърът за икономическо развитие ползва безвъзмездно общински имоти с обща площ над 6000 кв.м., а също и средства по проект за рехабилитация на общински път. “Чрез исканата информация се цели повишаване на прозрачността и отчетността на задължените субекти по Закона за достъп до обществена информация”, обясни Милков. В жалбата си до магистратите той настоява директорът на НАП да бъде осъден да предостави исканата информация, както и да плати съдебните разходи и адвокатските хонорари по делото.
Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , , ,