За 24-и път организират поход по стъпките на Таньо войвода

Публикувано на май 25, 2009

За 24-и път Културно-просветното дружество “Родно Лудогорие” организира традиционния “Поход по пътя на четата на Таньо войвода”, съобщиха организаторите. В него този път ще участват 450 ученици от 14 училища в различни краища на страната, десетки учители, граждани.

Повече от 30 хиляди души от районите на Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово ще се включат в предвидените прояви по маршрута на похода. Походът е с национален статут и се организира със съдействието на Министерството на образованието и науката.

Тази година Теодосий Спасов с негова група ще бъдат в редиците на похода. На 30 май в град Исперих големият български музикант ще изнесе концерт в чест на походниците и неговите посрещачи. Почетни гости ще бъдат проф. Георги Марков, проф. Христо Матанов, Христина Маркова – главен експерт в МОН.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28-те четници, водени от 30-годишния, роден в Сливен, Таньо войвода /Таньо Стоянов Куртев/, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е създадената по идея на самия Христо Ботев втора чета на българската емиграция в Румъния. Двете чети – последен отблясък от пожарите на Априлското въстание – имат обща цел и сходна съдба.

Ботевата чета е трябвало да действа в помощ на Врачанския революционен окръг, а четата на Таньо войвода – на изток, в подкрепа на сливенските бунтовници за подсилване на въстанието и създаването на север от Балкана на свободна територия. Бойният път на четата продължава 11 дни, преминава покрай 28 селища на Лудогорието и Поломието и през три сражения. Таньо войвода загива на Керчан баир край село Априлово и след неговата смърт четата е разбита.

Походът тази година ще потегли на 30-и май – събота, от Тутракан. Ще премине през 28 села и градовете Исперих, Разград и Попово. На втори юни, в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, точно в 12 часа походът ще завърши с поклонение пред паметника на Таньо войвода в местността Керчана, на лобното място на войводата.
Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , ,