НПО сезира Европейската комисия за твърде бързо правосъдие

Публикувано на май 25, 2009

Висшият съдебен съвет и Европейската комисия да проверят как Административен съд – Разград разглежда съдебни дела по Закона за разкриване на конфликт на интереси. За това настоява в сигнал до двете институции лидерът на Центъра на неправителствените организации в Разград Георги Милков. Жалбата му е свързана с първите в страната дела за конфликт на интереси.

По един от трите процеси магистратите се произнесоха за по-малко от 30 часа, според Милков това е “много ускорена процедура” и “формално свършена работа”. Това е станало и преди да изтече законовия срок за обжалване – коментира Милков. Като автор на сигнала срещу кмета на Разград Денчо Бояджиев на формални мотиви гражданският лидер е получил отказ да бъде конституиран като страна по делото. Именно тази позиция на председателя на съда Ива Ковалакова-Стоева Милков е обжалвал пред Върховния административен съд.

Делото срещу кмета Бояджиев бе заради това, че не е декларирал участието си в Управителния съвет на сдружение “Център за икономическо развитие”, което ползва безвъзмездно общински имоти. Съдът реши, че в този случай няма конфликт на интереси. Едно от останалите дела по Закона за конфликт на интереси бе отложено, по друго съдът обяви, че ще се произнесе до 14 дни. Междувременно Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси внесе четвърти доклад срещу местен парламентарист, чиято фирма охранява общинските гори.
Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: ,