600 деца танцуват в Разград днес и утре

Публикувано на май 30, 2009

600 деца от 15 фолклорни състава участват в откриващия се днес в Разград Национален конкурс “Децата на България танцуват”. Това е десето издание на проявата, тя се провежда под патронажа на съпругата на президента на България Зорка Първанова.

Два дни продължава Десетият национален конкурс за сюжетни и тематични танци “Децата на България танцуват”. Започва в 18,00 ч. днес с дефиле по бул. “България” в Разград на всичките 600 участници от 15 фолклорни ансамбъла Най-големите танцьори са 14-годишни, а най-малкият – Даниел Кръстев от Варна – е на 6 г. Участниците никога не се били толкова много – съобщи директорът на дирекция “Култура и туризъм” в община Разград Цветана Бенонова.

“Хубаво е, че се увеличава броят на децата и интересът към националния конкурс. Той и така стартира между другото, винаги в Разград е бил много силен, много нови интересни произведения за деца бяха показвани в Разград през всичките тези 10 години. Надявам се тази година тенденцията да продължи, защото в това е и смисълът на конкурса – да се стимулира творчеството за деца.”

Конкурсът се провежда в два раздела – за авторство на танци върху обряд или обичай и за изпълнение. Присъжда се и голяма награда на община Разград за цялостно представяне, както и специална награда на националната секция на Международния съвет на организаторите на фолклорни фестивали – ЦИОФФ, награди са предвидени и за млад автор и за авторска музика.

“Председател на журито е представителя на ЦИОФФ Иван Тодоров, който е известен български хореограф, създал цяла школа след себе си. Членове: Агрипина Войнова, също хореограф, тя между другото е негова ученичка, която е представител на Националното сдружение за детско танцово изкуство; Веселка Николова – музиколог, фолклорист, учител в Държавното хореографско училище в София; Здравко Занков – хореограф и председател на хореографската гилдия в Разград и Николай Енчев – главен експерт “Култура” и художник.”

Конкурсът ще се проведе в залата на Общинския културен център в Разград.
Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: ,