Читател-писател: Разделното събиране

Публикувано на юни 5, 2009

Над 500 ученици от 3 училища в Разград учиха
как да събират опаковките разделно

Програмата с Еко-часове на класа е разработена от ЕКОПАК и МОН
и обхвана 25 000 ученици в цялата страна

Повече от 500 ученици от 3 училища в Разград се включиха в специален образователен проект за еко-обучение, свързано с разделното събиране на опаковки и опазването на околната среда. Програмата обхвана училищата ОУ „ Отец Паисий”, ОУ „ Ив. С.Тургенев” и СОУ „Христо Ботев”. В рамките на 2 месеца (от началото на април до края на май) учениците от 1-ви до 4-ти клас участваха във вълнуващо Еко-пътешествие, в което научаваха какво се случва с отпадъците на сметището, как можем да помогнем на природата, като изхвърляме опаковките в синия, жълтия и зеления контейнер и как суровините се връщат при нас под формата на нови полезни предмети. Програмата е разработена от ЕКОПАК и Министерството на образованието и науката в рамките на информационно-образователната кампанията „Бъди модерен! Събирай разделно!”.

Специално за Еко-часовете бяха създадени информационни табла, образователни книжки, пъзел и картонена игра. С тяхна помощ учениците се запознаха първо с това какво представлява сметището, където отпадъците се трупат на огромни купчини и замърсяват околната среда в продължение на много години. Един от най-показателните примери за това бе този за пластмасовите бутилки, които се разграждат за приблизително 400 години. През това време те ще отделят вредни вещества като газа метан – един от т.нар. парникови газове, причиняващи глобалното затопляне, който е много по-опасен от въглеродния двуокис. Вместо това, децата вече знаят, че ненужните опаковки, изхвълени разделно в синия, жълтия и зеления контейнер, могат да бъдат употребени отново след като се рециклират. Така те ще се превърнат в други полезни предмети, като нова книга, пълнеж за зимно яке, ново кенче за безалкохолно или нова стъклена бутилка. Ако правим така с всички опаковки от хартия, пластмаса, метал и стъкло, които ползваме у дома, в училище или на улицата, количествата отпадъци, които изхвърляме на сметищата, ще намалеят с 1/3.

Децата от 3 детски градини – ЦДГ № 3 ” Приказка”, ЦДГ № 12 ” Зорница” и ЦДГ № 14 “Славейче” – получиха специални образователни книжки за разделното събиране на опаковки, разработени от детски педагози.

Няколко полезни съвета за разделното събиране, които не бива да забравяме

1. Сгъвайте или разкъсвайте кашоните и картонените кутии преди да ги сложите в „синия контейнер”, за да заемат по-малко място. Мазните хартии, салфетки и памперси изхвърляйте в кофата за битова смет.

2. Смачквайте обемните пластмасови бутилки, туби и алуминиеви кенчета. Така те по-бавно ще запълнят „жълтия контейнер”. Ако предварително измиете кофичките от кисело мляко, бутилките от олио, кетчуп или майонеза, те няма да миришат.

3. „Зеленият контейнер” е за стъклени опаковки – бутилки и буркани. Те трябва да бъдат измити, преди да бъдат изхвърлени в зеления контейнер!

————-
Eко-часовете на класа са част от кампанията на ЕКОПАК „Бъди модерен! Събирай разделно!”, насочена към повишаване ефективността на разделното събиране на опаковки. Тя се осъществява в 97 общини-партньори и обхваща над 2.6 млн. жители. В рамките на проекта беше проведено първото по рода си екологично роуд-шоу, инициативата „Да направим своя еко-град” и конкурсът „Вкъщи събираме разделно”. През 2009 г. кампанията ще продължи с разпространението на домашни контейнери за разделно събиране, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на 50 000 домакинства./Димитрина Христева/

Razgradonline.com

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook