Читател-писател: Разделно събиране

Публикувано на юни 20, 2009

Започва раздаването на безплатни домашни контейнери за разделно събиране на опаковки в Разград

ЕКОПАК ще дарява домашни контейнери за разделно събиране на
опаковки на жителите на Разград

На 19-ти и 20-ти юни 2009г. жителите на Разград ще могат да получат безплатно домашен контейнер за разделно събиране на опаковки. Контейнерите ще бъдат дарявани от ЕКОПАК в рамките на кампанията „Бъди модерен! Събирай разделно!” и ще достигнат безвъзмездно до общо 50 000 домакинства в 100 общини.

Идеята за създаването на домашния контейнер възникна след провеждането на национално представително проучване за нагласите на хората към разделното събиране на опаковки, проведено през Октомври 2008 г. от GfK по поръчка на ЕКОПАК. Проучването показа, че като основна причина да не разделят отпадъците, хората изтъкват липсата на условия да го правят в къщи. Затова ЕКОПАК разработи прототип на контейнер, който да даде на хората реалната възможност и удобство да прилагат разделно събиране на опаковките още у дома. Контейнерът е с три секции: за хартиени и картонени опаковки, за пластмасови и метални опаковки и трета – за стъклени бутилки и буркани. Той е компактен, за да не заема голямо пространство и е конструиран така, че да бъде удобен за ползване и последващо изхвърляне на опаковките. Разделянето на опаковките ще улесни правилното им изхвърляне в трите цветни контейнера от общинските системи и може да помогне за увеличаването на количествата на годните за рециклиране суровини, събирани от жителите на Разград в трите цветни контейнера.

Разпространението на домашните контейнери за разделно събиране на опаковки в Разград ще се проведе на следните места в града:

19.06 петък паркингът пред х-л „Централ” на
ул. Дунав (ж.к. Освобождение) 17-21 часа
20.06 събота кв. Вароша – площада срещу църквата
(на ул. „Никола Икономов”) 10-13 часа

*Предстои уточняване на нови дати и локации за разпространение на контейнерите, които ще бъдат оповестени на сайта на ЕКОПАК: www.ecopack.bg.

Местата за раздаване на контейнерите са определени съвместно с общинската администрация. Три дни преди раздаването, на случаен принцип, в пощенските кутии на жителите на Разград е разпространен талон-заявка. С него те ще могат да отидат на определените места и да вземат безплатно своя домашен контейнер за разделно събиране на опаковки. Талон може да бъде получен и попълнен и направо на място. Раздаването на контейнерите ще продължи до изчерпване на наличните количества.

—————-
Кампанията на ЕКОПАК „Бъди модерен! Събирай разделно!” стартира през 2008 г. в 97 общини и обхвана над 2.6 млн. жители. В рамките на кампанията беше проведено първото по рода си екологично роуд-шоу, инициативата „Да направим своя еко-град”, конкурсът „Вкъщи събираме разделно” и образователната програма за Еко-часове на класа, разработена съвместно с Министерството на образованието и науката. През 2009 г. кампанията продължава с разработването и разпространението на домашни контейнери за разделно събиране на опаковки. През септември в училищата ще стартира втория етап от кампанията и ще бъде учреден най-големият клуб на приятелите на разделното събиране на опаковки „Бъди модерен! Събирай разделно!” Част от проекта се финансира благодарение на участието на ЕКОПАК с еко-кауза в риалити формата VIP Brother 3.
/Димитрина Христева /

Razgradonline.com

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook