В нощта срещу Еньовден в Разград лекуват самодивска омая

Публикувано на юни 23, 2009

Как се лекува самодивска омая ще видят днес посетителите на Етнографския музей в Разград. Възстановката е част от организираните от общинската управа Бели нощи на музеите, в които местни и гостуващи културни институции представят в музеите своето изкуство. Инициативата се провежда за трета поредна година в Разград.

С откриване на изложба от творби на седем художници, участвали в пленера по живопис “Мистика и реалност” започва първата Бяла нощ на музеите в Разград.
Дамско чай – парти е следващото в програмата, то ще се проведе в къщата-музей, в която е живяла през ХІХ в. първата българска преводачка Станка Николица Спасо-Еленина.

Под еньовденски венец ще преминат след 21.00 ч. посетителите на Етнографския музей в Разград. Ще изпият глътка пелин за здраве, а у дома ще отнесат стръкче билка. Ще видят наживо и едно от “Живите български съкровища” от регистъра на ЮНЕСКО – фолклорната група от козлодуйското село Хърлец, която ще представи наследения от траки и римляни обичай “Калушари” – ритуал, с който се лекува самодивска омая.

В съседната къща-музей – на композитора Димитър Ненов – актьори от двата разградски театъра “Антон Страшимиров” и “Назъм Хикмет” – ще представят спектакъл по поемата на Пушкин “Цигани”. В музейния двор ще бъде разпъната циганска шатра, в която ще бъдат експонирани предмети от бита и културата на този етнос. Ще звучат цигански романси, изпълнени от руската певица Валентина Громико.
Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: ,