И Разград се разлюля

Публикувано на август 5, 2009

Земетресение с магнитуд около пета степен по скалата на Рихтер е усетено в 10.49 часа в цяла Източна и Централна България, съобщиха от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса е бил на около 10 км дълбочина в земната кора, на около 15 км източно от нос Калиакра, в Черно море.

Разумно е да се очакват няколко труса след това, които да бъдат по-слаби, това е нормално като поведение на огнището, посочи Николай Милошев, директор на Геофизичния институт при БАН, цитиран от БТА. Той отбеляза, че е много трудно да се гадае дали задължително трябва да се случат последващите трусове и кога ще стане това.

Николай Милошев смята, че тъй като епицентърът е в Черно море, последиците от земетресението могат да бъдат повишаване на вълнението с един бал, но не повече. Черно море е затворено море, няма как да се генерират цунами, както се случва в Индийския и Тихия океан например, добави той.

Няма опасност от големи приливни вълни вследствие на земетресението, регистрирано в Черно море днес, коментира за БТА и заместник-директорът на Института по океанология по научноизследователската дейност Веселин Пейчев. Той категорично отхвърли и възможността заради земетресението да се повиши нивото на сероводорода в морето.

Земният трус е усетен най-силно в Североизточна България, в районите на Добрич, Варна, Нови пазар, Русе, Никопол, Плевен, Разград, Силистра, Шумен, Търговище, където сред гражданите е имало лека паника и те са напуснали сградите, в които живеят или работят.

На телефон 112 до момента са получени 120 обаждания във връзка със земетресението с епицентър на около 15 км източно от нос Калиакра. Основните данни са за материални щети. Няма постъпили сигнали за сериозни инциденти или щети, които да са в резултат на проливните дъждове в Западна България.

В община Шабла е сформиран щаб, който извършва проверки на щетите от земетресението. Граждани съобщават за напукани сгради и носещи конструкции, паднали комини и мазилка от тавани. До момента няма постъпили обаждания за ранени хора. По време на земетресението в домовете на шабленци има нападали лампи, телевизори и други електрически уреди.

Трите села в община Каварна, които са най-близо до епицентъра на земетресението, са проверени първи за щети, каза за Дарик кметът Цонко Цонев. В село Свети Никола и в Българево няма сериозни щети. В Камен бряг е засегната сградата на кметството. Там има нападала мазилка, разцепена стена, паднали са и комини на къщи. Проверени са и пещерите в района на селото, където къмпингуват много туристи. Няма пострадали, съобщи Цонев.

Засега няма данни за разрушения и пострадали хора на територията на община Балчик. Минути след труса от болницата в Балчик е подаден сигнал на телефон 112 за откъртени плочи от облицовката на фасадата на сградата. Екип на “Гражданска защита” е съборил още няколко плочи, които са можели да паднат и да пострадат хора. Общината откри телефон, на който приема сигнали за засегнати от труса частни постройки.

До този момент и в община Шумен не са установени сериозни щети от земетресението, няма и сигнали за пострадали хора.

От “Гражданска защита” във Варна заявиха, че няма информация за нанесени щети в областта. Заради труса има смущения в мрежите на мобилните оператори в морската столица.

Няма поражения и пострадали хора в Русе, каза за Дарик началникът на общинския отдел за управление при кризи Спасимир Димитров. След труса обаче граждани и служители са напуснали сградите, в които живеят или работят.

В Силистра земетресението предизвика лека паника у живеещите и работещите в по-високите сгради на града.

В област Разград разтревожени хора излязоха извън сградите и оживено коментираха труса, няма щети и разрушения.

Земетресението бе усетено и във Велико Търново около 10.50 часа. По данни на „Гражданска защита” земният трус е усетен в цялата област, най-вече по високите етажи. Няма информация за нанесени материални щети.
Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , ,