Поправките за нотариусите не били писани заради Фидосова

Публикувано на август 15, 2009

Практиката изискваше промените в Закона за нотариусите, те не касаят конкретни случаи и не се правят заради депутата Искра Фидосова. Това заяви един от вносителите на законопроекта – депутатът от ГЕРБ-Разград Тодор Димитров.

Той обясни, че на заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси са присъствали представители на Нотариалната камара, по чието предложение се правят промените.

Освен възможността помощник-нотариус да замества нотариус, избран за президент, депутат, министър или кмет, законопроектът предвижда и други промени, допълни Димитров. Една от тях е свързана с факта, че според действащото законодателство и общинските съветници нямат право да работят като нотариуси. В това, както и в двете години, в които избраните за управници, могат да бъдат замествани, няма практическа логика – каза разградският депутат, като сравни тази ситуация с възможностите пред адвокатите, които, и когато са на власт, могат да запазят канторите си и дори да пледират в съда.

Първият законопроект на ГЕРБ въвежда критерии, според които могат се да променят районите на действие на нотариусите, както и критерии за откриване на допълнително място за нотариус над изискваното съотношение 1:10 000 жители. Димитров припомни, че част от промените в Закона за нотариусите вече са внасяни за гласуване и в 40-ия парламент от депутата Четин Казак.

В четвъртък те бяха отложени за следващо заседание на правната комисия, когато сe очаква да има и становище на Министерството на правосъдието.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , ,