В разградския театър ще пестят от парно

Публикувано на септември 7, 2009

При минимални разходи ще се играят премиерите на театър “Антон Страшимиров”-Разград, репетициите ще се сливат, за да се пести от парно отопление, съобщи директорът на театъра Косьо Станев. Заради ограничените финанси до Нова година в разградския храм на Мелпомена няма да има гостуващи режисьори, няма нови попълнения и в актьорския състав, предвижда се и намаляване на разходите за репетиции и премиери. До края на годината театърът ще представи три премиери, две от които детски – “Кучето, което не можеше да лае” по Джани Родари и “Приказка от грешки” от Орлин Дяков, както и “Железният светилник” на Димитър Талев.

Ограниченията се налагат заради намалението на бюджетите на българските театри с 15%, обясни Станев. Очакванията на театралната администрация за догодина са първите финансови средства за заплати да пристигнат в края на януари.

“В януари театърът ще влезе гол. Как ще се позиционира, казано модерно, във време, в което чак в края на януари ще дойдат някакви заплати, но дотогава средства за дейност, за издръжка и така и така, няма да има. При намаляване с 15% на реалния бюджет в тази година от януари се стартира гол. Така че трябва да си направим точен разчет, да обмислим, да видим, какво ще се работи януари и февруари, и вероятно и март, тъй като ако общината отново, Общинският съвет реши да ни подпомогне чрез договор с Министерство на културата, реалността на този договор можем да я очакваме чак във втората половина на април”, коментира директорът на разградския театър.
Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: ,