Подаряват велосипеди срещу отказ да си караш колата в Разград

Публикувано на септември 25, 2009

100 велосипеда ще подарява годишно община Разград на жителите на града, които подпишат сертификат, че няма да карат автомобила си в рамките на населеното място. Това предвижда Програмата за стимулиране използването на велосипеди за придвижване из Разград, която предстои да бъде гласувана на сесия на местния парламент.

Идеята да се стимулира придвижването на разградчани в рамките на града с велосипеди е на общинския съветник от коалиция “Обединени демократи” Пейчо Георгиев. Според него, ако се реализира програмата за стимулиране използването на велосипеди, пациентите при лекарите ще намалеят, въздухът по улиците ще стане по-чист, а дупките по шосетата – по-малко.

„Изредил съм предимствата, които носи едно стимулиране на възможността хората да ползват повече велосипеди в градски условия, по отношение здравето на хората, по отношение на околната среда и най-вече по отношение ангажиментите на общината към запазване, поддържане и съхранение на общинската пътна инфраструктура, най-вече на градската”, казва Георгиев.

Съветникът предлага във всяко платно на най-натоварените улици в Разград да се маркира място за велоалея, с ширина един метър, да се изграждат годишно по 200 паркоместа за велосипеди, да се проектира и изработи велопарк с рампи, виражи, скокове, завои за майсторско управление на велосипеди. Част от програмата е и инициативата “Един подарък – много ползи”, според която разградчанин, обещал да не кара колата си в рамките на града, ще получи от общината подарък – велосипед.

Автомобилисти, които поемат ангажимента да не използват автомобила за придвижване из Разград, освен когато влизат и излизат от него, могат да бъдат номинирани за хора, които да получат по един велосипед подарък от общината, това е стимулът. Може да се  оформят подходящи правила, да се оформи подходящ сертификат, който да получи този човек, да го подпише, да поеме ангажимент.

Георгиев предвижда програмата да стартира догодина и да продължи до 2014 г.

На заседания на постоянните комисии към местния парламент бе създадена работна група, която да обмисли детайлите от програмата. Очаква се документът да бъде гласуван от Общинския съвет на октомврийската му сесия.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , ,