Зачестяват усложнения след ангина заради неправилно лечение

Публикувано на октомври 5, 2009

Зачестяват случаите на усложнения след ангина при деца, неправилно лекувани от джипита. Това съобщи завеждащият отделение “Уши, нос, гърло” в МБАЛ-Разград д-р Гечо Жеков. Той предлага да се обмисли възможността в някои случаи пациентите да търсят пряко специалист, а не да преминава през общопрактикуващите лекари, защото те „не са специалисти по всичко”.

Според завеждащия отделение УНГ в разградската болница има разминаване в поведението на личните лекари при лечението на деца. „Има една, може би не е точната дума, самоувереност, едно течение към непременно проведено лечение в доболничната помощ и след вече настъпило усложнение да се търси нашата помощ. Това за мен е неадекватно поведение”, заяви д-р Жеков.

Той предлага да се въведе възможност при определени случаи пациента да търси пряко специалист, без да преминава пред общопрактикуващия си лекар. „Мисля, че всеки пациент знае, че като го боли ухо трябва да отиде на УНГ-специалист или ако го боли око – при очен”, каза докторът. Според д-р Жеков така ще се избегнат субективизма и зависимостта на специалиста от негов колега, което до голяма степен опорочава системата, бави лечението и води до усложнения.

„Вече много повече зачестиха абцесите и при деца, благодарение на неправилния подход, оценка на заболяването, водещо до усложнения и стигащо до оперативни намеси. Започва се уж с безобидна ангина, но тя има много измерения и аспекти и начин на протичане”, отбеляза още д-р Жеков.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , , ,