Куче уби дете в Разградско

Публикувано на октомври 19, 2009

Дете на 6 години почина след нападение от кучета. Това стана в разградското село Сушево, където момиченцето било на гости на леля си. Местни разказват, че това не е първият инцидент с кучетата, отглеждани в двора на техните съселяни – Елена и Георги Банкови. Собствениците на четириногите обаче твърдят, че кучетата им не са агресивни.

Кристияна Кирилова от село Топчии е нападната пред дома на леля си, на която гостувала заедно със своята майка. Няма пряк свидетел на нападението. Всички видели момиченцето вече на земята, кръвта около него и разярените кучета.

Касим Муталиб изгонил песовете: „Чух женски гласове навън. Излязох от вратата и тръгнах към кучетата, видях, че разкъсват едно дете. Подгоних ги и се върнах да видя детето. Четири кучета бяха”.

Мъжът първоначално помислил, че нападнатото дете е неговото внуче, което е на същата възраст.

Съселяни повикали спешна помощ. Междувременно детето е качено в буса на кметството и той потеглил към кубратската болница. По средата на пътя ги засича линейката, а медиците само констатират смъртта на детето.

Всички местни смятат, че убийците са сред кучетата на семейство Елена и Георги Банкови. В двора им има над 20 кучета, собствениците им обаче твърдят, че те не са агресивни.

Елена Банкова: „Нищо не съм видяла. Кучката ми е разгонена, явно. Тук има един селски безпризорен пес, който е много агресивен. Предполагам, че той го е направил, но и моите кучета са били тук някъде. Мъжът ми беше на работа. Нищо не мога да ви кажа какво е станало. Кучетата са свободни да стоят в къщата ми, не излизат от нея. Явно защото кучката е разгонена, за това е излязла, ако наистина тя е била. Не съм видяла нищо. Много съжалявам за случая, много нелепа смърт”.

Преди десетина кучетата нападнали по-голямо дете с велосипед. Тогава в дома на Банкови е извършена проверка от полицията и експерти от общинската администрация. Установено е, че животните не са безстопанствени и са в двора. „Законът не им позволява да направят нищо друго освен да препоръчат на стопаните да не ги пускат по улиците”, каза кметът на община Ахтер Велиев.

Четирите кучета ще бъдат изпратени в Приюта за кучета в Исперих, съобщи директорът на ОД на МВР-Разград Ивайло Йовчев. Три от животните са собственост на Елена Банкова, четвъртото е безстопанствено и се издирва в населеното място. Освен четирите кучета-убийци в приюта ще бъдат настанени и останалите животни, живеещи в двора на Банкова.

По случая е образувано досъдебно по производство за причиняване на смърт по непредпазливост, то е срещу неизвестно лице, каза окръжният прокурор на Разград Огнян Дамянов. Той допълни, че се проверява и дали има бездействие от страна на длъжностни лица относно контрола върху агресивните животни.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , ,