Читател-писател: 70 милиона жители ще гледат наш филм догодина

Публикувано на октомври 27, 2009

Писмо на наш читател:

” СЛЕД 50 ДНИ
В ПУСТИНИ, МОРЕТА, ПЛАНИНИ И ЕЗЕРА
ПРИКЛЮЧИХА СНИМКИТЕ ЗА ДОКУМЕНТАЛНАТА ПОРЕДИЦА

П Ъ Т Я Т Н А Ц И В И Л И З А Ц И Я Т А
70 милиона жители ще гледат наш филм догодина

Още в края на тази година, за коледните и новогодишните празници, tvart ще стартира документалната поредицата за Месопотамия, Анатолия и Тракия. Продуцентът на историческата сага – Dodofilm, ще я разпространи на DVD на български и английски, както и ще организира представянето й в някои градове на България и света.
Премиерата на първите две части „Траките“ ще бъде на 20 ноември в Аудиториума на трибунала в Хага, Холандия по покана на Алианс Франсез. На премиерата ще присъства авторът и режисьор Стилиян Иванов и операторът Мирослав Евдосиев.
Голяма част от сцените за останалите три части са заснети на територията на съвременна Турция, със съдействието на Турското министерство на културата, защото именно тук са оставили своите следи траки, хети, египтяни, асирийци, фриги, лидийци, перси, македонци, ликийци, комагени, елини, римляни, араби, византийци, латини, селджуци и османци.
Зрителите ще видят едни от най-старите следи от човешки крак запечатани във вулканична лава преди 17 000 години, както и скални рисунки на 11 000 години намерени в земите на Анатолия.
Родните места на Омир и Херодот; храмовете на Ефес, Милет и Ендара; гробницата на цар Мидас, чиято гробна камера бе отворена специално за снимките на филма и гробниците от Мира и Немруд, включени в списъка на Юнеско; статуите на Ищар, светилищата на Кибела, арамейските църкви, къщата на Дева Мария, живия език на Христос, мощите на св.Николай, танцът на дервишите… ще илюстрират зараждането на човешката цивилизация.
Освен за боговете и героите документалната поредица ще разкаже и за големите битки на древността – тази за Троя, сраженията на Рамзес II, похода на Александър Македонски, който в град Гордион – столицата на фригите, разсича „гордиевия възел“, сбъдвайки предсказанията на пророците за идването на световния владетел. …
Вълнуващ полет с балон над скалите на Каподокия, потапяне във водите на Памуккале и пътешествие с камили през пустинята, са поетичното обяснение на факта, че именно от тази част на света започват първите стъпки на човешката цивилизация. А оживените пазари на Дамаск, модерните небостъргачи на Истанбул и хилядите туристи дошли от цял свят ще ни убедят, че не всичко по тези земи е история.
Второто посещение на екипа на tvart.info в Турция предизвика интереса на над 20 електронни и печатни медии от южната ни съседка.
Режисьорът Стилиян Иванов съобщи на турските медии, че вече продуцентът oт Dodofilm Деян Неделчев търси начини филмът “Пътят на човешката цивилизация” да бъде показан не само в България и света, а и в най-големите градове на седемте области на Турция.
Кадрите на операторът Мирослав Евдосиев ще бъдат излъчени и в някои от профилираните канали, ставайки достояние на 70 милиона жители.
В заключение може да кажем, че земите на Тракия, Месопотамия и Анатолия, повече от всички други, крият големите тайните на човешкия път от древността до наши дни. Тайни, които телевизия tvart, ще започне да разкрива на България и света в последните дни на отиващата си година.”

Автор: TVART

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: