Отложиха делото за “мъртви души” в разградско училище

Публикувано на февруари 17, 2009

За месец април бе отложено делото за документно престъпление, в което обвиняем е директорът на Професионалната гимназия по облекло “Станка Николица Спасо-Еленина”-Разград.

Според обвинителния акт Грета Станчева е представила в образователния инспекторат списък от 217 ученици в школото, а те реално били 192-ма. 8 от учениците – “мъртви души” днес дадоха показания през състав на Разградски Районен съд. Част от тях са от села край Разград, подали са заявления да учат в гимназията, но поради бедност са прекъснали обучението си още в първия месец на учебната 2007/08 г. Едно от момичетата призна, че стъпило в училището едва през лятото на 2008 г., макар да се водело, че е деветокласничка в училището. Емисари от учебното заведение посетили Анета Огнянова и родителите й в дома им в село Благоево, те подписали заявление, че момичето ще учи там, дали и оригинала на дипломата за основно образование. По-късно обаче заради тежкото социално положение на семейството се отказали и 16-годишната девойка помолила своя братовчедка да вземе от училището дипломата й, междувременно се регистрирала в Бюрото по труда и получила няколко писма за натрупаните отсъствия в училище.

На съдебното заседание през април ще бъдат призовани неявилите се вчера и днес 17 свидетели, както ще се приложат по делото и училищните дневници и протоколи от Педагогически съвети.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , ,