На Курбан байрам молитвите в Разградско започват с протестна декларация

Публикувано на ноември 24, 2009

С четене на протестна декларация ще започнат празничните молитви за Курбан байрам в Разградско -  съобщи районният мюфтия Мехмед Аля. Документът е във връзка с отказа на Софийски градски съд да впише решенията на Извънредната Национална конференция от 31 октомври. Навръх празника започва подписка до Президента, Министър-председателя и Главния прокурор.

Не ще допуснем мюсюлманите да бъдат управлявани от хора, които са взели активно участие в поругаване правата на мюсюлманите по време на Възродителния процес – това се казва в декларацията на Районно мюфтийство – Разград. По думите на районния мюфтия на Разград Мехмед Аля в текста се визира бившият главен мюфтия Недим Генджев, срещу който преди 3 години започна разследване за източване от сметката на Главно мюфтийство на 620 000 лв. и 120 000 долара. Преписката още не е придвижена, а след година изтича давността й – каза още Аля. Той коментира и фактът, че Генджев спечели дело в съда в Страсбург срещу България.

През последно време той милее за България, г-на Недим Генджев, който е участвал активно във Възродителния процес, разплакал много мюсюлмани. Много мюсюлмани са лежали в затворите за своята вяра, за своята религия, за своята идентичност. Този човек осъди България в Страсбург. А през 1997 г., когато Фикри Сали беше завел иск в Съда в Страсбург за правата на човек, когато сегашният главен мюфтия беше избран за пръв път за Главен мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Алиш Хаджи, с негово предложение Висшият Мюсюлмански съвет реши да оттегри нашия иск от Съда за правата на човека. И ние оттеглихме нашия иск, докато Недим Генджев не оттегли, а осъди България, а не някой друг. Това е разликата между нас ние – ние никога няма да злоупотребим и никога няма да застанем срещу нашата родина България. Злоупотребим имам впредвид един вид да злепоставим пред дугите институции в Европа.

Генджев е човека, по чиято жалба Софийски градски съд не е вписал решенията и избраните ръководни органи на проведената на 31 октомври Извънредна национална мюсюлманска конференция – обясни Мехмед Аля. Според Генджев на форума били само 300 имама при наличието на 1100 регистрирани мюсюмански настоятелства в България. Вярващите са избрали свои делегати, в някои райони това са председателите на настоятелствата, касиерите или уважавани общественици – обясни разградският мюфтия.

По всички законови пътища ще отстояваме нашата позиция – заяви Мехмед Аля. Приетата от религиозните водачи декларация ще бъде прочетена в джамиите в Разградско в петък по време на празничната молитва за Курбан байрям. След това ще започне подписка в подкрепа на избраното ръководство на мюсюлманите и с искане юридическата сага във вероизповеданието да приключи като се вземат предвид реалностите на времето, в което днес живеят мюсюлманите в Република България относно техните демократично избрани ръководни органи – допълни Аля.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , , , , ,