Следствието проверява „предизборната буря” над храмове в Разградско

Публикувано на декември 4, 2009

Досъдебно производство е образувано по случая с отпуснатите близо 740 000 лв. за ремонт на църкви и джамии в Разградско. То е срещу длъжностни лица от Областна администрация, престъпленията, за които ще бъдат разследвани са две, наказанието за едното е затвор до 8 години.

Преписката във връзка с отпускане на средства за ремонт на 6 джамии и 4 църкви в Разградско завърши с образуване на досъдебно производство – съобщи говорителят на Окръжна прокуратура-Разград Милена Пенчикова. То е срещу длъжностни лица от Областна администрация – каза тя, без да уточни кои точно. Разследването ще извърши Окръжен следствен отдел, то е за две престъпления – за даване на възможност на друго лице чрез съставяне на документ с невярно съдържание да получи чуждо имущество и за разпореждане с бюджетни средства в нарушение на бюджетния закон. По едното наказанието е затвор до 3 години, а по другото – до 8 години.

Ще припомним, че работата по случая започна след сигнал от настоящия областен управител д-р Валентин Василев, че неговият предшественик Наско Анастасов е поискал от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане 735 671 лв. за ремонт на 10 религиозни храма, пострадали от буря на 19 март. Справка от метеорологичната станция в Разград сочи, че в този ден в Лудогорието вятърът е бил 5 м./сек., имало слаби валежи. В някои от селата, в които се намират църквите и джамиите, са ремонтирани прилежащи помещения, включително клуб на ДПС – разказа д-р Василев. Парите са отпуснати непосредстевно преди парламентарните избори.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , , , ,