Пет пъти расте таксата детска градина в Разград, с 1/3 – данък сгради

Публикувано на декември 15, 2009

Петкратно увеличение на таксаАнгажимент” за детските градини утвърди Постоянната комисия по бюджет към Общински съвет – Разград. С около 30% по-висок става и данък сгради. Окончателното решение е на местния парламент на последното за годината заседание – на 28 декември.

От 2 на 15 лв. да бъде увеличена месечната такса за детска градина, а заплащането за всеки ден, в който малчуганът посещава целодневната детска градина, от 2,00 лв. да стане 2,20 лв. Това предложи Общинска администрация – Разград на членовете на бюджетната комисия към местния парламент. Кметът Денчо Бояджиев обясни, че посещаемостта на детските градини е около 50%, а разходите за общинската хазна са като за общия брой записани деца.

Съветниците обаче не одобриха кметското предложение, сметнаха, че младо семейство с две малки деца ще трябва да отделя над 120 лв., за да ходят те на детска градина и приеха по-нисък ръст за таксата, известна като “Ангажимент” – 10 лв.

Сериозно увеличение бюджетната комисия прие и за данък сгради. От 1,5 на 1000 ставката вече ще е 2,0 на 1000. Това ще донесе допълнителни приходи в общинския бюджет в размер на 120 000 лв., увеличението за гражданите е поносимо, коментира директорът на дирекция “Местни данъци и такси” Пешо Димитров. Общинските данъчни сметнали, че собствениците на имоти в Разград ще плащат между 3 и 12 лв. в повече от досега.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: ,