Математици смятат как би изглеждал НС при 7 и при 20 избирателни района

Публикувано на февруари 20, 2010

Извършване на математически изследвания за това как би изглеждало 41-вото Народно събрание със 7 и с 20 избирателни района ще възложи временната комисия за изработване на изборен кодекс. Това съобщи в Разград съпредседателят на Парламентарната група на ГЕРБ Тодор Димитров. Колко ще са районите и дали референдумите ще влизат в изборния кодекс са сред първите въпроси, които комисията ще обсъжда, допълни Димитров.

Шестмесечен е мандатът на временната комисия, която трябва да изработи изборния кодекс, припомни Тодор Димитров. По думите му първо ще се постави политическата рамка, по която ще се изготвят текстовете. Един от основните въпроси е дали референдумите ще са част от кодифицирането на изборното законодателство.

Комисията ще възложи на математици да пресметнат как би изглеждал настоящият парламент при 20 избирателни региона и при шест според районите за планиране, плюс още един – за гласовете от чужбина. По този начин ще се илюстрира вотът, а и ще се анализира какъв да е преференциалния праг, обясни Димитров.

Вероятно ще бъдат извършени изследвания какво ще се получи на практика при едно ново райониране. За такъв анализ ще бъде важен и преференциалният праг.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook