Ветеринарите започнаха протести

Публикувано на август 15, 2010

От Разград стартираха протестите на ветеринарните лекари заради забавените плащания за вече извършени ваксинации на животните. Специалистите обявиха, че наесен ще заведат дела срещу регионалните ветеринарни служби заради неизпълнение на договорите.

Разградските ветеринари се явиха пред местната РВМС с работно облекло и със сини примки от сезал на вратовете. Обясниха, че това е символ на задушаването на професията им. Ограниченията се въвеждали с предстоящи законодателни промени, които не са обсъждани с гилдията – обясни д-р  Никола Досев.

По наша информация държавните служители след работно време ще имат право да лекуват, значи ли това, че един контролиращ орган ще бъде и конкуриращ. Значи ли това, че скоро и на данъчните служители ще им се разреши да работят в частни фирми или на полицая, който е държавен служител, ще му се разреши да ходи да охранява. Това искаме да запитаме защо се правят законите без нас.

Предвижда се реформата да наподобява дейността на системата в Германия, но там администрацията е 10% в сравнение с практикуващите ветеринари, а в България На един частен ветеринар в България се падат двама и половина проверяващи – обясниха стачкуващите.

Ветеринарите се жалваха и от забавяне на плащанията за вече извършена профилактична дейност. От началото на годината частнопрактикуващите специалисти ваксинират за своя сметка. Преди дни получили една четвърт от заработените пари – между 200 и 600 лв. месечно.

Следващата крачка в протеста на ветеринарите от Лудогорието е молебен за професията, на който поп и ходжа ще се молят за гилдията. Церемонията ще събере на 21 август край хижа “Ахинора” ветеринари от четири области – съобщи д-р Стойчо Колев. Това са Разград, Търговище, Русе и Силистра.

Ветеринарите обмислят и да заведат съдебни дела срещу районните ветеринарни служби за неспазените договори.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: ,