Иманяри искали да продават в чужбина 70-килограмова каменна глава на орел

Публикувано на август 16, 2010

70-килограмова каменна глава на орел е иззета от иманяри при акция на разградски служители на звено „Борба с организираната престъпност“. Находката е уникална за България, а няма данни да е намирана подобна и в други страни, установили вещи лица.

Двама са задържаните при специализираната операция вчера, съобщи окръжният прокурор на Разград Огнян Дамянов. Те са наблюдавани от два месеца, автомобилът им – „Ауди” с шуменска регистрация, е спрян в Трявна. Предполага се, че 48-годишният мъж от разградското село Брестовене и 41-годишният шуменец са търсели пазар за мраморна женска глава, датирана от І-ІІ в.сл.Хр., иманярите обмисляли и продажба на древноримските антики в чужбина.

Каменната глава на орел е намерена при обиск в дома на мъжа от Брестовене. Тя се датира от І-ІІІ в.сл.Хр., няма аналог според експертите. Двамата задържани не са обяснили къде и кога са открити находките. От тях са иззети и бронзови монети, металотърсачи и други иманярски инструменти.

Имаряните са задържани за 24 часа и след това ще бъдат освободени, тъй като няма как да попречат на разследването – обясни окръжният прокурор Огнян Дамянов.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , ,