Потвърдиха антракса в Брестовене

Публикувано на август 24, 2010

Положителни за антракс са пробите от умрелите овце в разградското село Брестовене, съобщи директорът на РВМС-Разград д-р Илиян Драмалиев. Изследванията бяха извършени в Националния ветеринарномедицински институт в София.

По хората обаче антракс няма – категорична бе д-р Рени Кирякова от РИОКОЗ-Разград. Тя съобщи, че вчера възрастна жена от семейството, в чиито двор са отглеждани животните, е получила обрив и е насочена към инфекционист. Прегледът обаче е установил, че подуването е от ухапване от оса.

В семейството на 64-годишния Мехмед Исмаил от Брестовене миналата седмица бе назначена профилактика с антибиотици. Още тогава експертите от здравната инспекция обявиха, че стопанинът на петте мъртви овце и 8-годишният му внук, които също имаха обриви, не са болни от антракс. При Мехмед Исмаил прегледът установил, че има флегмон, вследствие на ухапване от паяк, а момчето е разчоплило пъпка.

Наблюдението над шестчленното семейство и овчаря, извеждал на паша овцете, продължава осем дни, приключва утре.

Д-р Драмалиев съобщи, че в селото вече са ваксинирани по-голямата част от животните, ще бъде издадена заповед те да не излизат на паша 14 дни, докато не се появи имунитет. В Брестовене вече ще се провежда всяка година ваксинация срещу антракс – каза още той. През настоящата година такава не бе извършена, тъй като според наредба на земеделското министерство, ваксинация не се извършва в населени места, където 30 години не е срещано заболяването.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , ,