Започнаха да събарят “Диамант”

Публикувано на октомври 3, 2010

С багери събарят бившия най-голям на Балканите стъкларски завод.

“Диамант”-Разград обяви фалит преди 9 години, през 2007 г. активите му бяха изкупени от пловдивски бизнесмен, който съвместно с китайски партньори ще прави нов завод на площадката на стария.

Багери влязоха в бившия завод “Диамант” девет години след като от него излезе и последният работник. Фирмата обяви несъстоятелност през 2001 г., едва през 2007 г. се появи купувач за активите й. Пловдивчанинът Денис Бареков намери партньори в Китай за възраждане на стъкларското производство в Разград. Тяхното решение бе да се строи нов завод върху площадката на стария. Събарянето на старите сгради започна през тази седмица – обясни главният инженер във “Виа глас” Атанас Атанасов. По думите му част от сградите са опасни, тъй като колоните им са изкъртени.

От “Виа глас” не се ангажират със срокове кога ще започне строежа на новия завод и кога ще стартира производството на стъкло. След геоложките проучвания предстои оценка за въздействието върху околната среда, както и други административни процедури.

Според обявените при посещенята на китайска делегация намерения инвестицията в предприятието е на стойност 80 000 000 евро. Количеството стъкло, което българо-китайският завод ще произвежда годишно, е равно на потреблението на цяла България за 12 месеца.

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , ,