“Водоснабдяване-Дунав”: Отрови от Унгария няма да стигнат до водата на Разград

Публикувано на октомври 8, 2010

Няма опасност отровни вещества от аварията в Унгария да достигнат до чешмите на разградчани. Това обявиха от местното водоснабдително дружество. 120 000 са абонатите на система “Дунав” в Разградско и Търговищко.

Макар системата да се нарича “Дунав“, водата по нея не е от реката, а от подпочвени води, обясни управителят на “Водоснабдяване-Дунав” Красимир Стоянов. По думите му няма опасност отрови от Унгария да стигнат до чешмите на разградчани: „Такава опасност не съществува по простата причина, че водата, която идва до чешмите на разградчани, не идва от водите на река Дунав, а от едни кладенци, тип ранеи, които се намират на около 50 метра от река Дунав, и тяхното устройство е такова, че няма как водата, която е в река Дунав да проникне в тези кладенци.

Кладенците са 8, всеки е дълбок 30 метра, с диаметър 6 метра. Част от лъчите им са насочени към реката, но се намират под дъното й и имат спирателни кранове.
Въпреки всичко на тези лъчи има сложени допълнително спирателни кранове, които биват спирани при наличието на някакъв замърсител в река Дунав.

По 70-километровия си път към Разград водата три пъти се обеззаразява за биологични замърсители. Въпреки това част от жителите на Разград вече са взели мерки срещу опасността отровни вещества да потекат от чешмите им.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , ,