С откриване на Лъвов мост в Разград отбелязват Деня на общината

Публикувано на октомври 12, 2010

С откриване на Лъвов мост в Разград днес отбелязват Деня на българската община. Скулптурите са реплика на намерени в древноримския град Абритус археологически находки. Каменните лъвчета на Разград са поставени на моста до сградата на общинската администрация.

Мост с две каменни лъвчета ще има от днес Разград. Скулптурите са дело на млади творци, завършили Великотърновския университет, обясни кметът на града Денчо Бояджиев: „Древният Абритус е вдъхновил и нашите млади приятели, възпитаници на Великотърновския университет, които две години работят за подобряване визията и имиджа на града и с тяхно активно участие беше изработена съвременна реплика на лъвовете, намерени в Абритус, които ще бъдат реализирани и на моста. Имената на младите творци са Милена Младенова от град Бяла, Ралица Русева от Русе, Калин Койчев от Габрово и Стефан Четроков от Смолян”.

Скулптурите ще бъдат открити с театрализирана композиция “Абритус – Хръсград – Разград – ритуали и символи през погледа на съвременните артисти и художници”. Автор на композицията е главният художествен ръководител на местния Капански ансамбъл Румян Занев. Спектакълът ще се играе на моста до общинската администрация от 17:30 ч. днес, посветен е на Деня на българската община.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: