Монети и стрели – иззети при акцията за трафик на антики в Разградско

Публикувано на октомври 22, 2010

Седем са адресите в Разградско, претърсени по време на днешната акция за трафик на културни ценности, която се провежда в три административни области в Североизточна България. Това съобщи говорителят на ОДМВР-Разград Пламен Десков. Три от адресите са в Исперих, 2 – в село Лъвино, по един – в Яким Груево и Иван Шишманово. Иззети са вещи, какви и колко Десков не уточни.

По думите му акцията е по разпореждане на Софийски градски съд.

“Дарик” научи, че двама от задържаните са земеделски производители. Мехмед Гажал и Рехил Сюлейман отглеждат тютюн и тикви в Лъвино. В домовете им са открити металотърсачи, иззети са монети и стрели. Къщите на двамата са в един имот, Мехмед е зет на Рахил. Не са криминално проявени.

По-късно от пресцентъра на МВР обявиха, че ръководителят на престъпната група е от силистренското село Калугерене.

В хода на полицейските действия в Разградско, Търговищко и Силистренско служителите на реда са открили 25 металотърсача, 859 монети от различни периоди – повечето от античността /основно римски/.  1493 разнообразни антични предмета, основно изделия от метал – апликации – вкл. от колесница, части от амуниции, фрагменти от украса, накити. Сред намереното са няколко особено ценни находки – тракийски меч махайра, бронзова статуетка на Хермес, малка метална пластика на колесница, миниатюрна бронзова чаша, наред с многобройни обеци, фибули, др. накити и фрагменти от метални декорации.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: ,