10-годишни доиха крава, учат откъде идва млякото

Публикувано на декември 8, 2010

Десетгодишни деца от Разград доиха крави и овце, за да научат откъде произхожда здравословната храна. ОУ”Васил Левски”-Разград е част от Международната мрежа на световната организация “Slou Food”,  в школото се реализират и още две програми, свързани със проблемите на здравословното хранене.

Екскурзията до производител е част от инициативите по повод Деня на Майката Земя, това е празник, отбелязван от 100 000 членове на световната организация “Slou Food” – Храня се бавно. Четвъртокласниците от ОУ”Васил Левски” посещават оборите на Селскостопанската гимназия “Ангел Кънчев” след часовете. Целта е да научат откъде идва млякото – разказва директорката на основното училище Диана Първанова.

Стефани признава, че е от децата, които за пръв път виждат овце и крави. Галена и Найден знаят повече за млекодайните животни, но също им е интересно.

Децата опитват да доят кравите с доилен агрегат, а овцете с ръце. Гледачът на добитъка в гимназията казва, че се справят добре. Ремзи Исмаил си спомня как като бил малък пиел млякото току що издоено, направо от кофата.

Децата от ОУ”Васил Левски” също обичат мляко, получават по кофичка кисело мляко два пъти в седмицата – разказват Марина, Тония и Георги, докато белят закуската си в 10,30 ч. – мандарини.

Здравословните храни са по проекти, защитени пред фонд “Земеделие”, училищната управа има и други идеи, свързани със здравето на децата.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , , ,