Празнуваме Богоявление

Публикувано на януари 6, 2011

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената – светини на Българската армия ще се състои пред Паметника на Незнайния войн в София. Водосветът ще бъде отслужен от Знеполският епископ Йоан и Стобийският епископ Наум. На ритуала ще присъстват президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.

На събитието ще присъстват още заместник-министрите на отбраната, висши военни и представители на военнопатриотичните съюзи. Богоявленското освещаване ще бъде проведено и в Пловдив, Варна, Карлово, Велико Търново, както и в останалите гарнизони на българската армия. Водосветът на знамената е стар български обичай, датиращ още от времето на цар Симеон Велики.

След Освобождението традицията е възобновена, но престава да съществува по комунистическо време. Ритуалът е възстановен през 1993 г. Оттогава традиционно на тази дата във всички гарнизони в страната най-висшият йерарх на Българската православна църква в съответната епархия чете молитва за здраве и успехи на българската армия и военнослужещи.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , , , ,