И свидетел поиска обезщетение за незаконно принудително довеждане

Публикувано на януари 12, 2011

Свидетел по разследване на кражба иска обезщетение от две полицейски дирекции заради незаконно обявяване за общодържавно издирване и принудително довеждане. През 2006 г. под конвой 41-годишният Нелко Ботев от Исперих е отведен в полицията в Берковица, година по-късно били отменени заповедите, въз основа на които е разпитван. Междувременно заради тридневното отсъствие се наложило да напусне работното си място.

Нелко Ботев поиска полицейските дирекции в Разград и Монтана да му платят солидарно обезщетение за неимуществени вреди в размер на 10 000 лв. Отделно настоява монтанската полиция да заплати 173,70 лв. имуществени вреди – надникът му за три работни дни и автобусният билет от Берковица до Разград.

Мъжът е обявен за общодържавно издирване през май 2006 г. по разследване за кражба в района на Берковица. Той е родом от Исперих, в Разград живеел на квартира, а работел в Търговище. Не се е укривал – признаха пред магистратите и издирилите го полицаи от Разград. Сам дошъл в сградата на полицията, след като му се обадили по телефона. Според издадените заповеди обаче трябвало да бъде конвоиран на разстояние близо 300 км. от мястото, където пребивавал. Превозването  станало с обществен транспорт, мъжът не бил с белезници, но в Русе и Горна Оряховица се наложило да обитава килия заедно с осъждани престъпници. След разпита в Берковица, се прибрал за своя сметка в Разград.

Трите дни отсъствие, свързани с полицейско разследване, променили отношението на работодателя на квалифицирания инженер и се наложило да напусне длъжността си. Година по-късно са отменени и заповедта за общодържавно издирване и тази за принудително довеждане. Оказало се, че Нелко Ботев няма отношение към извършеното престъпление, за което е трябвало да дава показания.

В Административен съд-Разград и двете полицейски дирекции – монтанската писмено, а разградската чрез своя юрисконсулт – обявиха претенциите му за неоснователни. Аргументираха се с писмените нареждания на разследването, които са длъжни да изпълняват. За следващо съдебно заседание като свидетели са призовани бивши колеги на Ботев, както и жената, с която живеел на семейни начала. Тя била служителка в разградската прокуратура, той се срещнал с нея непосредствено преди да тръгне за Берковица, придружавал го конвоиращ полицай.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: ,