2000 лв. глоба за заразата в Исперих

Публикувано на януари 25, 2011

Предозиране с хлор е причината за заразата сред 34 деца в Исперих, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в Разград.

Здравните експерти открили и следи от фекално замърсяване в подстанцията, която доскоро е снабдявала с вода Исперих. Те обаче са от проби, взети след като децата са се разболели и подстанцията – спряна. Очаква се подстанция „Драгомъж” да не работи неопределено време, докато не се отчетат добри показатели на водата. Фекалният замърсител е от разлив от лагуната на близка кравеферма, за който здравните власти не са уведомени.

Хлорните препарати са пуснати през подстанция, която е в рамките на Исперих, но следи от предозирането няма, тъй като пробите на РИОКОЗ са взети след като системата е прочистена.

Управителят на водоснабдителното дружество Илия Илиев ще бъде санкциониран заради това, че не е уведомил здравната инспекция за проблема с водата в Исперих. Глобата е от 200 до 2000 лв., но в случая ще бъде максимална, обясни директорът на РИОКОЗ д-р Йорданка Николова.

В средата на миналата седмица 34 деца от Исперих бяха приети в болница с еднакви симптоми – гадене, коремни болки, повръщане. По случая разследване води и прокуратурата в Исперих. Досъдебното производство е за замърсяване на вода за битови нужди, то е срещу неизвестен извършител. Наказанието по тази клауза от Наказателния кодекс е затвор до 5 години.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , ,