Д-р Генева: Леглата са колкото ги поискаха болниците; д-р Адемов: Проблемите предстоят

Публикувано на февруари 4, 2011

Леглата в трите болници в Разградско са толкова, колкото лечебниците поискаха. Това обясни бившият директор на Регионалния център по здравеопазване, а сега шеф на Регионалната здравна инспекция д-р Ася Генева. Според нея броят на леглата не е недостатъчен, а към минимума от изискванията за осигуреност на населението.

За население от 132 740 човека, което е към края на 2009 г., за минимална осигуреност на населението от 4 легла на 1000 човека в Разградско трябва да има 531 легла, от които 425 за активно лечение. При максимална осигуреност от 5,9 легла на 1000 би трябвало в Разградско да са 863, от които 629 за активно лечение. Реалното състояние е общо 514 легла, от които 489 за активно лечение.

Депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов коментира, че проблемът не е в това, че леглата са по-малко, отколкото в други региони. Това дори гарантира, че няма да бъдат закрити болници в областта. Според народния представител проблем би се получил, ако болниците в Разград, Исперих и Кубрат не получат финансиране за тези легла.

Като слабост на системата на здравеопазването в региона д-р Адемов отчита дефицитът на специалисти. В Разградско има само един кардиолог и нито един неонатолог, което означава, че сърдечните заболявания и рисковите бременност ще трябва да насочват към болници от други региони.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: ,