Оправдаха подсъдим за ПТП, завършило със смърт

Публикувано на февруари 4, 2011

Подсъдим за катастрофа, завършила със смъртен случай, бе оправдан от състав на Разградски окръжен съд. Инцидентът е станал в условията на независимо съпричиняване – пледираше и прокуратурата, но настояваше за условна присъда.

20-годишният Бирол Касим от село Свещари бе доведен с белезници в съдебната зала, за да чуе присъдата си. Той излежава наказание лишаване от свобода за инцидент, в който отново е шофирал същия автомобил. Наказанието от година и половина е за противозаконно лишаване от свобода, той возил в колата от село Езерче до Разград си 14-годишно момиче, което след това било изнасилено в Средношколското общежитие. Насилниците – двама братя, състезатели по борба – Четин и Метин Тефик – също са в затвора. Това престъпление е извършено един месец преди катастрофата, станала на 8 януари 2010 г. Според обвинението тя е била в условия на независимо съпричиняване. Колата на Бирол – „Сеат Кордоба” била преследвана и блъскана между селата Ясеновец и Йонково от автомобила на загиналия – 23-годишният Бюлент Джеват от село Ясеновец. Скандал в дискотека бил в основата на спора между двамата. Бирол Касим и неговите спътници се измъкнали от преследването със скорост от 97,3 км./ч., „Мерцедес”-ът на младежа от Ясеновец излязъл от пътя и се блъснал последователно в няколко дървета встрани от шосето. Бюлент Джеват починал в болницата. Междувременно подсъдимият спрял колата си пред полицията в Исперих и съобщил там за инцидент.

Според прокуратурата са налице няколко нарушения на Закона за движение по пътищата. Само прочитането им от съдия Димитричка Василева отне над 4 минути на съда, постановил оправдателна присъда.

Магистратите отхвърлиха и гражданските искове на четиримата наследници на загиналия, те бяха в размер от 400 000 лв. съдебното решение подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна. Веднага след прочитане на присъдата прокурор Милена Пенчикова обяви, че ще протестира присъдата.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: , ,