Въвеждат данък АТВ в Разград

Публикувано на януари 16, 2012

Нов налог се въвежда от тази година в община Разград. 60 лв. ще плащат собствениците на АТВ-та, досега не е имало такава такса, законова промяна обаче нарежда този тип возило до останалите превозни средства, за които се плаща местен данък.

С промяна в общинската Наредба №18 за местните данъци и такси се въвежда новият налог. Той обаче е част от изискване в Закона за местните данъци и такси, промяната е влязла в сила още миналата година и местните управи са задължени да съберат такси от собствениците на превозни средства от категория L7е, по-известни като АТВ-та. В различните региони размерът на таксата е между 30 и 150 лв. В Разград ще е под средната стойност – сочи проектодокладна записка, която ще бъде обсъдена от местните парламентаристи на сесията им на 24 януари.

По предложение на зам.-кмета Любомир Цонев налогът за регистрация на АТВ ще е 60 лв., толкова е и за моторни шейни.

Справка в наредбата показва, че няма превозно средство по земя, въздух и вода, за което да е пропуснато определяне на такса за регистрацията му. За притежание на кораби например трябва да се плаща по 1 лв. за всеки започнат бруто тон, за джет – 110 лв., за моторна яхта -  по 20 лв. за бруто тон, за самолет – 25 лв. за всеки започнат тон максимално летателно тегло, за делтапланер – 15 лв., за свободен балон – 35 лв. Налогът за традиционниите превозни средства – автомобилите – е съобразен с мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook