Не Наско Анастасов, а Милена Цанева подписала за незаконното барбекю

Публикувано на април 24, 2012

Не бившият областен управител, а неговата заместничка, сега председател на Общински съвет-Разград е подписала договора за изграждане на незаконно барбекю. Това стана ясно по време на обясненията на Наско Анастасов, дадени днес по време на процеса срещу ексгубернатора. По-късно и Милена Цанева потвърди, че замествала Анастасов по време на неговия годишен отпуск.

Това е второ дело срещу бившия областен управител, първото заради искането на средства за ремонт на религиозни храмове, след нанесени от мними бури щети. То се гледа в Търговище, зарад отводи в Разград, вторият процес решава тричленен състав, ръководен от съдия Емил Стоев.

Само един свидетел остана неразпитан в процеса за безстопанственост, който се води в Окръжен съд-Разград. Обяснения още преди свидетелите даде и самият подсъдим Наско Анастасов. Той обяви, че не се счита за виновен, разказа, че парите за изграждане на беседка и барбекю до бившата хижа на Областна администрация били от капиталови разходи, Министерството на държавната администрация било уведомено за какво ще се използват. Анастасов призна, че избрал изпълнителя на строително-ремонтните работи, след като видял вече готова беседка край бистро „Ронда” в Разград.  То се стопанисва от фирма „Хранкомерс”, чиито управител е съпартиеца на Анастасов и тогавашен председател на Общински съвет-Разград Добрин Добрев. Макар фирмата да се занимава с търговия и ресторантьорство, в нея имало и строителна бригада – каза пред магистратите Добрев, той допълни обаче, че подобни дейности майсторите извършвали само на обектите на собствената му фирма, единственият вършен клиент била Областна администрация. Договорът за изграждането на беседката е подписан от Анастасов през декември 2007 г., за това е издадено строително разрешително. Беседката обаче е построена с 8 кв.м. по-малка площ от проекта и обвинението счита, че по този начин бюджетът е ощетен с над 3000 лв.

Повече държавни пари без основание обаче са похарчени за втория обект – външен кухненски блок с плот, скара и покрив или барбекю на стойност 10 571 лв. и без строително разрешително. Анастасов твърди, че, когато е подписван договора за изграждането му, е бил в отпуск и подписът е положен от заместничката му, в момента председател на Общинския съвет Милена Цанева. Пред съда тя потвърди това.

Анастасов разказа, че за работата по изграждането и на двата обекта следял директорът на специализираната дирекция за управление на държавните имоти Ангел Такев. Самият бивш областен управител отишъл веднъж до хижата по време на строежа, видял, че гредите на покрива са неестетични и неестествени и покривът бил направен отново. Анастасов подписал актовете за предаване на обектите, но обясни, че нямал ангажимент лично да проверява какво се е получило, това правели служителите му.

Разказа още, че след строежа барбекюто било използвано по време на семинари, спортни полудни и екологични акции по почистване на местността „Пчелина”.

Малко преди изборите през 2009 г. хижата бе продадена от Областна администрация на русенска фирма.

След разпита на 10 свидетели и 8 вещи лица съдът отложи делото, като за следващата дата – 15 май – трябва да бъде разпитан Ангел Такев, който в момента е в чужбина.

Делото срещу Наско Анастасов е за безстопанственост, гражданският иск, предявен от Областна администрация, е в размер на 14 160,91 лв. За престъплението, в което е обвинен бившият областен управител, той може да получи наказание лишаване от свобода до 3 години и глоба.

Dariknews.bg

 

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook