„Железни струни” обраха овациите за втори път в Бистрица

Публикувано на април 26, 2012

За втора година разградският хор „Железни струни” с диригент Красен Иванов бе сред участниците в хоровия фестивал за православна музика „Бартоломео Анание” в румънския град Бистрица. Това е прецедент, такава покана да се оправя в поредни години  – обясни председателят на Международната асоциация на Националните фолклорни федерации IGF Росен Богданов. Той и новият председател на Музикално дружество „Железни струни” Диана Славова бяха водачи на делегацията от Разград, която на практика представяше България. Във фестивала участвали два гръцки, един сръбски и четири румънски хора .

35-имата хористи от Разград са обрали овациите в Културния дом в Бистрица, между 19 и 22 април са пели и в православния храм „Света Троица” и в католическата катедрала „Сан Антоний”.

Румънският опит с концерти в църква ще бъде приложен и по време на Хоровите празници в Разград през месец май – съобщи Славова. Хорът от Бистрица „Андрей Мурешану” ще е сред участниците в проявата, насрочена за 25 и 26 май. В деня след фестивала румънците ще имат концерт в разградската църква „Свети Николай Чудотворец”. В Хоровите празници ще има още един чуждестранен участник – хор от Битоля – каза Славова. Ще пеят и още две български формации.

Dariknews.bg

 

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook