Четирима разградчани бяха на „Раждането на Рим”

Публикувано на май 7, 2012

Четирима разградчани се завърнаха от участие във фестивала „Natale di Roma” или Раждането на Рим, който се провежда от 10 години, като българско присъствие има от две издания на празничните въстановки. Канят се държави, в чиито земи се е простирала Римската империя. Над 4000 човека от 60 клуба за въстановки от цял свят са участвали в тазгодишното издание на „Natale di Roma”.

45 българи са участвали в тазгодишния фестивал „Natale di Roma” – разказаха Таня Тодорова, Цветомира Петрова, Валентина Колева и Иво Стоянов. Били в две групи – от Стара Загора и Добрич. Старозагорци даже се включили във въстановките на битки на Арена Максимус, а клуб „Скития Минор” от Добрич, част от който били разградчани, само преминали през Рим в шествието, дълго километри. Присъствали на гладиаторски битки, освещаване на знамена и още въстановки на римски традиции.

Трите дами са облечени като гражданки на римския град Абритус, дрехите са ушити от учители и ученици в Професионалната гимназия по облекло „Станка Николица Спасо-Еленина”-Разград. Десетки метри плат са отишли за трите вида облекло, което се носело преди векове.

Сандалите на четиримата и доспехите на римския войник Иво Стоянов са изработени от майстори в Добрич. 20 комплекта облекла са предвидени за изработка и по проекта „Абритус – мистика и реалност” – съобщи директорът на дирекция „Култура и туризъм” в община Разград Цветана Бенонова. Разград ще има и клуб за въстановки, в основата на който ще бъда четиримата разградчани. Той ще представя 11-ти Клавдиев легион.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook