Нулев интерес към общинските мери в Разград

Публикувано на февруари 28, 2009

 

Нито един жител на Разград не дойде на обявеното днес в 11,00 ч. общо събрание за определяне на правила за ползването на общински мери и пасища през 2009 г. в съответствие с условията за поддържане на земята в добро екологично и земеделско състояние. За да бъдат легитимни решенията на форума, чието провеждане е регламентирано от Закона за стопанисване и ползване на земеделските земи и Закона за допитване до народа, трябваше в него да участват половината плюс един от жителите на областния град или 18 662 човека – обясниха от местната управа.

При това положение регламента, по който ще се ползват 42 538,47 дка общински мери, ще бъде определен от Общинския съвет.

Най-вероятно за всеки парцел ще се проведат търгове, в администрацията са подадени 30 молби за ползване – обясни земеделският експерт в община Разград Иван Иванов.

Законът позволява да се проведат процедури за ползване между 1 и 5 години, площта се определя на база броя животни, който фермерът отглежда. Ако поддържат общинските мери, наемателите имат право на европейски субсидии – уточни още Иванов.

Секретарят на община Разград Петя Стефанова припомни, че и минатата година интересът към тези събрания е бил слаб. В Разград се явили петима граждани, нямало е кворум и по селата, като най-много са били заинтересованите в Липник – 51.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook
С етикет: ,