Тазгодишните „Бели нощи”: Нестинари, златно съкровище и китаец пее италианска опера

Публикувано на юни 20, 2012

От галерията започват тазгодишните „Бели нощи на Разград”, традиционно завършват на Абритус. Културният фестивал ще е в събота и неделя – съобщи директорът на дирекция „Култура и образование” в община Разград Цветана Бенонова. В двата дни градските музеи ще работят нощем, а в тях изкуството си представят местните културни институции.

Първото събитие е от 19,00 ч.в събота, няколко изкуства ще се съберат в Художествената галерия „Проф. Илия Петров”. В градинката пред сградата ще танцуват брейк и хип хоп момичетата и момчетата от Танцова формация „Феникс” към Центъра за работа с деца, а ще пее джаз Младежката студия към хор „Железни струни”. На първи етаж на галерията ще бъде подредена изложба от икони от фонда на културната институция, а на втория ще са експонирани съвременните икони на Разград – трите купи, спечелени от представители на града за няколко седмици – шампионската купа на „Лудогорец”, Купата на България пак на футболния тим и купата на „Феникс” от „България търси талант” за „Уеб талант на България”.

По същото време до полунощ в къща-музей „Станка и Никола Икономови” ще бъде подредена сбирка от старопечатни книги от фонда на Регионалния Исторически музей.

В къща-музей „Анание Явашов” мотото е „Магическа приказка за любов и вечност”. От 20,00 ч. там ще бъдат представени театрални етюди от Младежка театрална формация „Импулс”, демонстрация на носии и накити, и капански танци от Средношколския състав на Капанския ансамбъл.

От 21,00 ч. в Етнографския музей ще посрещат с любовни нишани от билки и минаване под еньовденски венец. В двора на музей фолклорна формация „Лудогорие” ще представи магически практики за силата на огъня – олелии и сватбени ритуали. Формация към НЧ”Добри Люцканов 1912″ от шуменското село Васил Друмево ще представи възстановка на ритуала „Крадене на дете”, той се е извършвал в миналото за здраве в семейства, в които децата боледуват или има детска смърт.

От 22,00 ч. на площад „Възраждане” разградчани и гостите на града ще имат възможност да видят единствените потомствени български нестинари. Михаил и Иван Георгиеви са баща и син, сами ще си подредят от обяд сцената, жаравата трябва да е върху чиста пръст, да е с диаметър 4-5 метра.

Първата от „Белите нощи” завършва в къща-музей „Димитър Ненов”, където надсловът е „Да с завърнеш в родната си къща..”. Там акцент ще са трите страсти на родения в Разград композитор – родния му град, музиката и италианската култура. От 22,30 ч. в двора на музея ще представят театрална миниатюра младежите от клуб „Театрали” в ПМГ”Акад. Никола Обрешков” с ръководител Веселин Керемедчиев, след тях ще танцува децата от балетна школа при НЧ”Развитие 1869″. Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов” ще изпълнява творби на италиански композитори, специален гост на фестивала е тенорът от Китай Гунг Тиендуо, двуметровият изпълнител ще пее известни италиански песни и арии. В момента той се обучава в квалификационен клас в Българската консерватория.

Във втората вечер от фестивала „Белите нощи” от 18,00 до 24,00 ч. в Регионалния исторически музей ще бъде експонирано Кралевското златно съкровище, което е от фонда на Историческия музей в Търговище.

От 21,00 ч. разградската група за възстановка ще представи на Вила „Урбана” „Послание от Абритус”. Концерт ще изнесе единственото в Европа трио „Сопрано”,  трите дами са от Пловдив. Своя танцов спектакъл „Дионисиев ритуал” ще представи театрална формация „Темп”-Враца.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook