С китайски фенери в небето завършиха „Белите нощи на Разград”

Публикувано на юни 25, 2012

С пускане на двадесетина китайски фенера в небето завърши втората от двете „Бели нощи на Разград”, в които културните институции представят творчеството си в музеите на града.

Вечерта бе посветена на античната история и изкуство на Разград и се случи в археологическия резерват „Абритус”.

В сградата на Регионалния исторически музей бе изложено Кралевското съкровище. То е открито край едноименното търговищко село. Състои се от златни и сребърни накити, но най-много са апликациите за украса на конски амуниции, те също са от благородни метали. Находката е датирана от 3 в. пр. Хр.

Вечерта на вила „Урбана” започна с възстановка на древно предсказание на римска жрица от древния град „Абритус”. Това бе дебютът пред родна публика на групата за възстановка от Разград.

Единственото в Европа трио от сопрани излезе на сцената сред древноримските руини след това. Десислава Станева, Петя Вардева и Биляна Андрончева или трио „Сопрано” изпълниха  предимно арии из опери, концертът им обаче завърши с „Моя страна, моя България”.

Най-бурни аплодисменти заслужиха младите актьори от театрална формация „Темп”, които представиха огнен спектакъл, озаглавен „Дионисиев ритуал”. В него бяха използвани сребърни реплики на древноримски съдове. В тях в края на ритуала с хляб и вино бяха почерпени зрителите от първите редове.

Точно от първия ред спектаклите гледаше едно от главните действащи лица от първата от „Белите нощи” на Разград – китайският тенор Гунг Тиендуо.

Dariknews.bg

Коментари:
Един
Опции:
add your comment share this on facebook