Още 6 нови скулптури в Разград

Публикувано на ноември 16, 2012

Разград се превръща в град на парковата пластика – това заяви днес ръководителят на уъркшопа по скулптура по проекта „Разград – градът е сцена“ проф. Стефан Лютаков. Той за четвърти път представя творби на свои възпитаници в Разград, предишните му посещения бяха част от младежки скулптурен симпозиум.

За пръв пък освен настоящи и бивши възпитаници на проф. Лютаков от Великотърновския  университет в уъркшопа имаше и двама бъдещи. Двама абитуриенти от Разград с намерение да кандидатстват скулптура в старата столица направиха не една, а две пластики. Първо с професора Християн Райчев и Веселин Йорданов работили по скулптура от две гълъбчета.
…. Щастие, радост, общуване, взаимност изразява

След това двамата разградчани изработили сами в екип скулптура за цветя, и двете творби са поставени в междублоково пространство в жк „Васил Левски“.

…Това е пластика с функционален характен, цветя да се засадят в нея може.

Творбата на единствената дама, участвала в уъркшопа, посреща пристигащите в Разград от посока Попово и Русе. Поставена е вляво на кръстовището до „Кауфланд“. Марияна Стефанова за трети път участва в скулптурно събитие в Разград. Този път е изработила пластика на бог Дионисий.

…Марияна е дала своя принос Разград да се превърне в град на парковата пластика и съм сигурен, че скоро тази скулптура в своебразва емблема ще се превърне.

Останалите три творби са в градинката до хотел „Централ“. Автор на тази, която е поставена най-високо, на хълм, е Цветомир Христов.

…тази фигура олицетворява душа, така се казва „Душа“, с душата си изразих себе си, реших да оставя душата си тук.
Стефан Четроков също не за пръв път оставя свои произведения в Разград, негова е шишарката в градинката до Часовниковата кула. Вариация на лента на Мьобиус е новият му принос към града на парковата пластика.

….идвам без конкретна идея, като застана пред камъка, както усетя и почувствам, така работя. В случая с пластелина си играех и си мислех и се получи това. Тоа е безкрайната повърхнина, лентата на  Мьобиус, с ръб с безкрайна повърхност, да се нагъне, деформира може, но винаги от едно място като се тръгне се връщаш на същото място, досега по-реалистични неща съм правил, това беше предизвикателство за мен.

За пръв път е в Разград 23-годишният Красимир Методиев. Женската фигура, изработена от него, се харесала на минувачите, още когато я инсталирали.
….женската фигура е широко използвана тема през вековете, реших по мой си начин нежна да я направя, деликатна форма от твърд материал. Като най-неопитен разчитах на съветите на професора и колегите, благодаря им мисля, че добра работа се получи.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook