Ново име и нова субсидия за театъра

Публикувано на ноември 22, 2012

С ново име и нова по-висока субсидия се похвали директорът на театъра в Разград Неделчо Стойчев-Дежо. Това стана непосредствено преди шествието на актьорите, с което се откриват Страшимировите театрални празници. Облечени в костюми от постановки на разградския театър, актьорите обиколиха централните разградски улици. В тазгодишното  издание на празниците няма нов местен спектакъл, на разградска сцена гостува варненския театър, а утре Драматичен театър „Антон Страшимиров“ със сцена „Назъм Хикмет“ ще представи две свои пиеси в Дългопол.

….Вече се казваме Драматичен театър „Антон Страшимиров“ със сцена „Назъм Хикмет“
Промяната в името носи увеличение на субсидията от държавата – обясни директорът на разградския театър Неделчо Стойчев – Дежо. През последната година въпреки, че има и музикална трупа, разградския театър бе приравнен по подпомагане с останалите драматични театри, припомни Дежо.

За всички тях през това време разградският театър е получавал по 12,50 лв. субсидия за всеки зрител. За драматично-куклените субсидията е 15 лв., вероятно за театър с музикална сцена ще е около 20 лв. – предполага Дежо.

След драстичното намаление преди година той съкрати част от служителите си, други напуснаха сами, така от около 100 човека щатът в момента е 65 души. Справихме се финансово, даже ни похвалиха на заседание в Министерството на културата, каза още Дежо.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook