14-годишен пианист препълни зала „Филхармония“

Публикувано на януари 22, 2013

Зала „Филхармония“ се препълни за симфоничен концерт тази вечер. Наложи се дори да бъдат внасяни допълнително столове за правостоящите зрители.

На сцената заедно с Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ свириха млад разградски талант и утвърден музикант със световна слава, но също с разградски корени.

14-годишният Фидоси Керчев е възпитаник на Музикална школа „Илия Бърнев“ към читалище „Развитие 1869“-Разград, от есента е ученик в Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Носител е на множество национални и международни награди, последните са от преди Нова година от музикален конкурс в Япония. Да отиде в Москва и да спечели конкурса за изпълнение на творби на Чайковски – му пожела по време на днешния концерт неговата първа педагожка Галина Героева. Фидоси може да се справи – убедено заяви тя. „Концерт №1 за пиано и оркестър“ на Дмитрий Шостакович бе творбата, която представи младият пианист пред препълнената зала.

След Фидоси Керчев на сцената излезе неговата настояща преподавателка. Проф. Жени Захариева изпълни виртуозно „Концерт за пиано и оркестър в Сол мажор“ на Морис Равел, а като духовен подарък за разградската публика изсвири и „Лунната соната“ на Бетовен. Призна, че винаги с удоволствие излиза на сцената в Разград – родния град на нейния баща.

Концертът започна с емоционално слово на диригента Красен Иванов, който благодари на публиката за подкрепата в този особен на Разградска филхармония момент. „Присъствието ви ни дава увереност, че това изкуство, без което всички ние не можем, е било, съществува и ще бъде непреходно в нашия град“ заяви той. Коментарът му е по повод информации, че предстои преобразуване на филхармонията в струнен или духов оркестър.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook