Ходжа сравни парка в Лозница с райска градина

Публикувано на септември 5, 2013

От понеделник в Държавен фонд „Земеделие“ се приемат проекти по мярка 322 от Програмата за развитие на селските райони – обяви в Лозница земеделският министър Димитър Греков. Мярката е за благоустрояване на населени места в малки общини. По нея е финансиран с 1 400 000 лв. и проектът за реконструкция на Градския парк в Лозница, на откриването на съоръжението днес присъства министърът заедно с колегите си на екологията Искра Михайлова и на социалната политика д-р Хасан Адемов. Сред  официалните лица бяха и депутатът д-р Нигяр Сахлим и областният управител на Разград Стоян Ненчев. Ненчев обяви, че паркът в Лозница по нищо не отстъпва на подобни места в Белгия и Франция, призова само местните жители да пазят новата придобивка.

По мярка 322 в област Разград през последните 3 години са реализирани 31 проекта на стойност 52 милиона лева – похвали общините от региона министър Греков и призова местните управи от цялата страна да се възползват от възможността за ново финансиране, свободният финансов ресурс е 28 млн. евро.

Министър Адемов пък поздрави община Лозница за доброто усвояване на средства от еврофондовете. В малката община с население 13 000 души за целия програмен период са влезли 30 милиона лева.

В центъра на парка в Лозница има фонтан с водоструйни ефекти, близо до него е амфитеатърът с 300 места. Един от входовете е под форма на цветна каскада, през социализма на това място се е предвиждала водна каскада, след 1989 г. проектът е замразен заради липса на финансиране. В парка има 5 беседки с пейки, две детски площадки с ударопоглъщаща настилка, пейки, велосипедна алея, засадени са над 9000 броя растения: цвета, храсти, дървета. Има и поливна система, както и подходящо парково осветление.

Паркът бе благословен последователно от местния ходжа Исмаил и православния поп Боян. Мюсюлманският водач нарече многократно новия парк „райска градина“.

Преди официалната част по откриването на парка на всички деца бяха раздадени безплатно от местната управа сладоледи, над 250 на брой. След церемонията по плискане на менчета с вода пък имаше концерт на танцова формация „Феникс“ към Центъра за работа с деца. Той бе в новия амфитеатър на Лозница.

Dariknews.bg

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook