Великотърновският музей с две изложби за Независимостта в Разград

Публикувано на септември 18, 2013

С две  изложби, посветени на независимостта на България, ще гостува в Разград Регионалният исторически музей във Велико Търново.

Едната експозиция е под надслов „Българската независимост“ и включва 30 постера с документи и снимки, представящи събитията свързани с подготовката и обявяването на независимостта на 22 септември 1908 година от цар Фердинад I, както и реакциите в страната и чужбина на събитието. Те са от архива на Народното събрание и от фондовете на Централния държавен архив, Софийския държавен архив, Държавния военно-исторически архив, териториалните архиви във Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Монтана, Бургас, Габрово и Търговище, Видин и др. Изложбата е подарена на великотърновския музей по повод Деня на Независимостта преди три години от Народното събрание.

В разградския музей ще бъде показана и  изложбата „Епохата на цар Фердинанд I – завръщането на България в Европа“. Тя също е постерна и е подарък от Културния институт на Министерството на  външните работа. Включените в нея материали илюстрират българското обществено развитие от епохата на цар Фердинанд І, както и дейността му като природолюбител и учен. С изложбата ще бъде представен и едноименния албум издаден по повод 100-годишнината от обявяването на Незавизисимстта с историческите факти от пътя на България към Европа и заслугите на цар Фердинанд за модернизация и европеизация на страната.

Изложбите в разградския исторически музей ще бъдат официално открити в навечерието  на 22 септември.

Dariknews.bg

 

Коментари:
Няма
Опции:
add your comment share this on facebook